Thursday, September 9, 2010

SaNTaN~

hari nie hari last puase..bermakne esok kite raye...haha
dan hari nie la owg sibok nk bakar lemang, rebus ketupat,pasang pelita,buat rendang,anyam tikar,...eh, ade ke owg anyam tikar time nk raye??pape jewla..

so same la cam family aq, sibok la nk buat persiapan raye...untuk pagi raye esok mak aq dah ready da dalam benak sanubari dye nk masak RENDANG, yg akan dibntu oleh akak aq yang no 4...lau dye buat, confirm mmg pedas giler r....jd, nk wat rendang, kene ade  SANTAN...tukang pegi pasar adalah aq...so,dr pkol3 aq kuar g cari santan,1st g cari dekat area umah aq..dan sekitarnye, adela dalam 1km aq gerak g cari santan, tp sume ckap, "harap maaf,santan habis".pergh, abg 2 ade cite2 nk jd operator telekom kot,sebijik...hahaha...

da xde kat area umah aq, aq pon pegi la dekat pasar wakaf che yeh, sblum  2, aq g mc'd dulu, tgok kot2 ade yg boley aq bahan, aq bahan..hahaha...jahatkan...kat wakaf che yeh pon xde...aq kol mak aq, tnye dye kat mane lg ade jual santan, dan mak aq menjawab "sekarang sape kat lua, aku ke, kau...pegi la cari"dengan nada manje ibu ku berkata-kata...

aq da xde plan da nak cari kat mane, lastly aq g pasar PERINGAT, lebih kurang 2km dari umah aq..tp, jawapan same yang aq time.."xde la der" nie lagi sorg, dye cakap dekat luar dengan aq, hahhaha...aq ckp kelantan jew gan dye...hadoi, bikin gelak jew,n time aq gelak 2, aq tgok jam da pkol 6.30..hadoi, berbuke da dekat da time 2, aq pun start moto dan terus balik umah dengan muke setengah sen...

aq ckp la kat mak aq, santan xde...
Pastu, dengan langkah kaki kanan, mak aq melangkah ke dapur, dan kua ikut pintu belakang,aq da tau da hala tuju dye, umah jiran sebelah...mak aq tnye santan dgn jiran sebelah 2 n santan ADE...memang stress bile dah habis setangki minyak moto kehulu-kehilir, last dpt yg dekat yang hanye memerlukan kita untuk MENAPAK...hahahhaha...
p/s : love u mom!

2 comments: